Dierondersteunde speltherapie (in het vervolg DOST) is een bijzondere vorm van hulpverlening waarbij de hond een onderdeel vormt van het therapieproces van een kind.
Er zijn slechts 75 therapeuten wereldwijd die geschoold zijn in 'Animal Assisted Play Therapy' (AAPT). Spelen helpt is de eerste in Nederland die dierondersteunde speltherapie onder het hulpverleningsaanbod heeft staan!
De samenwerking tussen therapeut en hond is erg bijzonder, ze werken nauw samen en vormen een hecht duo. Deze stabiele samenwerking versterkt de positieve effecten die dierondersteunde speltherapie kan bieden aan kinderen.
Tijdens dierondersteunde speltherapie kun je namelijk aan meerdere doelen tegelijk werken, waardoor deze vorm van ondersteuning sneller positieve resultaten kan boeken!
Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een sessie dierondersteunde speltherapie?
En waar zit de kracht van de inzet van een hond? Om dat te weten te komen, is het belangrijk om te lezen over het ontstaan van dierondersteunde therapie.
Al decennia geleden deed Boris Levinson een onderzoek onder psychologen. Hij kwam erachter dat er bij een aantal psychologen uitstekende therapeutische resultaten in sessies werden behaald. In deze sessies vormden dieren onderdeel van de therapie (Van Fleet, 2010)!
De aanwezigheid van therapiehonden zorgt voor:
- verhoging van de motivatie van kinderen in de therapie
- meer betrokkenheid met fantasierijk spel (in fantasiespel verwerken kinderen, kunnen ze problemen oplossen en sterker worden)
- hogere concentratie binnen het spel
- minder weerstand en agressief gedrag (Thompson, 2007)
Bij dierondersteunde speltherapie kan een kind aan meerdere doelen werken (tegelijkertijd). De inhoud van de sessies is dus afhankelijk van de leerdoelen van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat het welzijn van de hond in de gaten wordt gehouden. Als de hond (stress)signalen af geeft dan is dat een teken dat de therapeut op een andere manier te werk zal gaan. De inzet van een therapiehond is een mooie toevoeging aan alle methodieken waar een kindertherapeut mee werkt, niet een standaard. Er zijn een aantal interventies waar de therapeut zich bij DOST op richt:
Kind: ''Ik denk dat Prins verdrietig is vandaag''
Therapeut: ''Waarom denk je dat Prins vandaag verdrietig is?''
Kind: ''Hij kijkt zo verdrietig uit zijn ogen!''
Therapeut: ''Hij kijkt inderdaad wel wat verdrietig. Waarom ben je verdrietig, Prins?''
Kind: ''Ik denk dat hij verdrietig is omdat hij iemand mist!''
Door het steeds opnieuw oefenen met de hond krijgt het kind de mogelijkheid om alternatief gedrag te leren (bijv. stabieler te gaan staan, duidelijker te spreken etc.). Hierdoor komt de ontwikkeling van bijv. sociale vaardigheden op gang. Samen kijken wat een hond nodig heeft waardoor een kind de koppeling leert te maken tussen zichzelf en de hond. Een kind leert met de hond een relatie op te bouwen, positieve interacties te beleven en sociale vaardigheden op te doen. Dit versterkt de zelfredzaamheid en de eigen ‘ik’ van het kind.