Speltherapie is een vorm van kindertherapie, waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind vooruit te helpen. Wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen de ontwikkeling van het kind belemmeren, kan speltherapie een oplossing bieden.
Kinderen hebben meestal nog niet de woorden om te kunnen vertellen wat ze voelen, wat ze denken of waar ze mee zitten. Maar het spel van een kind is als een eigen taal!
In spel kunnen kinderen zich vrij uiten. Door de manier van volgen en reageren (en coachen) van de speltherapeute verdiept het spel zich en kan het kind gebeurtenissen verwerken en bijvoorbeeld nieuw gedrag oefenen. Het kind kan op deze manier nieuwe ervaringen beleven en tot nieuwe inzichten komen.
De therapie vindt plaats in de spelkamer. Die is zo ingericht dat het kind zoveel mogelijk vrijheid heeft om met allerlei speelgoed en expressiemateriaal te spelen: verkleedspullen, gezelschapsspellen, een zand- en watertafel, poppen, dieren, voertuigen, teken- en knutselmateriaal, bouwmaterialen, etc.
De spelkamer is een veilige kamer. In de spelkamer zijn weinig regels. De speltherapeut creëert een sfeer waarin een kind helemaal zichzelf kan en mag zijn. Er is geen veroordeling, het probleem mag er zijn.
Er zijn voor speltherapie grofweg drie probleemgebieden te onderscheiden: