Iemand, meestal je papa of je mama, heeft mij gebeld dat jij niet zo lekker in je vel zit. Ik praat dan met je papa, mama of met andere personen die voor jou zorgen. Samen bedenken we hoe wij jou kunnen helpen. Voor kinderen is het vaak lastig om te vertellen wat ze voelen of meegemaakt hebben. Daarom is er voor kinderen speltherapie. En voor de wat oudere kinderen coaching. Daar mag je wel, maar hoef je niet te praten. Je kunt daar spelen over wat je bezig houdt. Spelen met speelgoed, spelen met je gedachten... Een plek waar (bijna!) alles mag!
Niets is gek en je mag helemaal jezelf zijn!
Kijk even onder de veel gestelde vragen, onderaan deze pagina!
Misschien weet je niet wat er is gebeurd waardoor je niet zo lekker in je vel zit. En misschien weet je het precies...
Misschien word je veel gepest. Misschien ben je vaak boos of verdrietig. Misschien vind je veranderingen moeilijk of spannend. Of misschien heb je veel last van angsten?
Samen gaan we kijken welke hulp het beste past bij jou.
Door middel van allerlei opdrachten en oefeningen kunnen we ervoor zorgen dat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Dit kan door te tekenen, kleine toneelstukjes te doen, spellen te spelen, te praten, een boek over jezelf te maken of met Prins te spelen... en veel meer!
Ik vind het belangrijk dat de hulp past bij jou, ik weet dus van tevoren nooit precies wat we gaan doen. Ik volg wat jij me aangeeft en ga in op wat jij me laat zien.
Misschien gaan jouw ouders ook scheiden of zijn ze inmiddels al gescheiden. Dat betekent dat ze niet meer langer bij elkaar willen of kunnen wonen.
Er zijn veel redenen waarom ouders willen scheiden. Het is belangrijk dat je weet dat het nooit jouw schuld is.
Ouders kiezen er zelf voor om te scheiden. Soms samen, soms komt het vooral bij één ouder vandaan.
Misschien merk je dat je het lastig vindt om een keuze te maken als iemand je vraagt welke soort limonade je wilt. Of als iemand jou vraagt of hij jou fiets mag lenen. Je wilt het eigenlijk niet, maar zegt toch ja...
Misschien is er iets gebeurd waardoor je even niet zo lekker in je vel zit en je dat nu moeilijk vindt.
En misschien heb je het al van jongs af aan gehad, dat je het lastig vindt om 'nee' te zeggen.
'Nee' zeggen kun je leren!
Het kan ook zijn dat je vroeger bent gepest, dat je nu wordt gepest of dat je zelf andere kinderen pest. Wat knap dat je hulp hebt gevraagd! Dat doorzettingsvermogen kunnen we gebruiken tijdens
de training!
Rots & Water is een training waarbij je door (rollen)spelletjes en verschillende opdrachten, leert om voor jezelf op te komen. We kijken of je meer vanuit 'rots' reageert of meer vanuit
'water'. Samen gaan we kijken naar de situaties die jij moeilijk vindt. En als je het leuk vindt kunnen we het ook met Prins oefenen! We geven Prins het commando 'nee' en kijken of hij naar je
luistert!
Ga je binnenkort naar de brugklas? Het kan zijn dat je dit heel spannend vind. Of dat je er tegen op ziet! Weet dat je niet de enige bent!
Heel veel kinderen vinden deze stap best wel eng. Een nieuwe school, een andere omgeving, een groot schoolplein met veel kinderen die je niet kent. Maar ook nieuwe docenten, andere vakken... het zijn veel veranderingen!
In een groepje met andere groep 8-ers of samen, doen we oefeningen en opdrachtjes die jou gaan helpen! Zodat je met meer plezier, minder angst of minder onzekerheden deze overstap durft te maken!
Na deze 6 bijeenkomsten sta jij sterker in je schoenen en leer je alles over hoe je het beste kunt leren, je huiswerk maken, of tips bij het maken van een toets!
Misschien zit je niet zo lekker in je vel en ben je op zoek naar een coach bij wie je je verhaal kunt doen. Je hebt misschien geen zin om erover te spelen, maar misschien zit je wel met vragen. Je mag alles vragen, rare vragen bestaan niet! En ik zal je helpen bij de antwoorden die je nodig hebt!
En soms heb je gewoon even een luisterend oor nodig van iemand die alleen maar naar je luistert. Het kan dan helpen om te ontspannen bij Prins. Samen met mij en Prins een lekkere wandeling maken en op zoek gaan naar jezelf. We onderzoeken welke dingen jou kunnen helpen, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.
Een hond kan ons veel leren over ons zelf. Welke eigenschappen bij ons passen. Over hoe we in het leven staan. Welke keuzes we maken en hoe we problemen oplossen. Maar ook hoe we overkomen op andere mensen. Misschien wil je wel leren om beter voor je eigen mening uit te komen. En vind je het lastig om 'nee' te zeggen. En wat is er nu leuker dan dit met Prins te oefenen! Misschien is dat nou net, wat jij nodig hebt om je weer goed te voelen!
Spelen kan heel fijn zijn. Of om lekker te tekenen of te schilderen. Met water of met zand...
Maar soms lukt het net niet om dat wat jouw dwars zit onder woorden te brengen. Om dit echt goed uit te leggen of te laten zien aan mij.
Maar het kan zijn dat er een andere manier is, waardoor jij leert.
Om met al je zintuigen tegelijk te werken. Lekker buiten, bij de paarden!
Ik ga je dan vragen om iets met het paard te doen. Bijv. even kennismaken, of een rondje lopen met het paard. Daarna bespreken we even hoe dat voor jou was en wat er allemaal gebeurde. Het kan zijn dat het paard bijv. niet met jou mee wilde lopen. Of dat je bang was dat de opdracht die ik je gaf, niet zou lukken.
We gaan dan samen kijken waardoor het paard niet mee wilde en wat je misschien anders zou kunnen doen.
Tijdens de paardencoaching zorg ik ervoor dat jij zoveel mogelijk zelf kan ervaren wie je bent, wat je kan en wat je nog zou willen leren. We gaan samen aan de slag om jouw doelen te bereiken!
En de paarden, die helpen jou om jouw kracht en talenten te gaan zien.
Want soms, zijn we zo bezig met wat allemaal niet goed gaat...
... dat we vergeten wat we al allemaal in huis hebben!
EMDR betekent letterlijk: ''door oogbewegingen opnieuw beleven van de moeilijke gebeurtenis, deze een plekje geven en de reacties van je gevoelens ontladen''
Als je iets naars hebt meegemaakt, kun je opeens heel anders reageren. Dat komt omdat er door die nare gebeurtenis allemaal nare gedachten in je hoofd zitten. Eigenlijk is je hoofd een ladekast. En iedere herinnering is een laatje. Als je iets vervelends hebt meegemaakt, betekent dat eigenlijk dat er een laatje open staat, omdat er rommel in zit. Jij weet hoever het laatje open staat en of het om één of meerdere laatjes gaat. Met EMDR gaan we samen de laatjes opruimen, zodat ze weer dicht kunnen.
De spelkamer is een kamer met heel veel speelgoed, zoals Playmobil, dierenfiguren, auto’s, legerpoppetjes en handpoppen. Ook staat er een zandtafel, een poppenkast en een winkeltje. Er is verf, klei en er zijn andere knutselspullen. Je kunt je verkleden of een spelletje spelen. Vanaf het moment dat je met speltherapie begint mag je zelf weten wat je gaat doen. Als je ervoor kiest om alleen te spelen, dan kijk ik met je mee. Je kunt me ook vragen om met je mee te spelen.
Je komt iedere week op een vaste dag en een vaste tijd drie kwartier spelen. De eerste paar keren dat je komt geef ik je een paar opdrachtjes. Je mag ook zelf iets kiezen om te doen. Zo kun je mij laten zien wat je denkt of voelt en kan ik kijken of speltherapie bij jou zal passen. Als we denken dat speltherapie jou zou kunnen helpen, dan kom je vaker spelen in de spelkamer. In de vakanties stoppen we even.
Als je ouder(s) of verzorger(s) en jij en ik denken dat je er aan toe bent, dan is het tijd om afscheid te nemen. Afscheid nemen kan leuk zijn, maar ook jammer. Het is een feestje, omdat het beter gaat met je, maar het kan ook verdrietig zijn, omdat we elkaar niet meer zien of omdat je de spelkamer zal missen. We nemen daarom de tijd om goed afscheid te nemen en als afsluiting krijg je van mij altijd iets mee als herinnering aan het spelen in de spelkamer.
Af en toe heb ik een gesprekje met je ouder(s) of verzorger(s). Vóór dit gesprek overleg ik met jou of je wilt dat ik iets aan ze vertel. Alleen dat vertel ik ze. De rest blijft in de spelkamer en in jouw en in mijn hoofd. Alleen als ik denk dat het ècht noodzakelijk is dat je ouder(s) of verzorger(s) iets weten, dan vertel ik het, maar pas nadat ik het eerst met jou besproken heb. Jij mag thuis alles vertellen, maar alleen als je dat zelf wilt.
Prins draagt als hij in de praktijk van Spelen helpt aan het werk is, een blauw tuigje. Dit is omdat hij dan weet dat hij aan het werk is. Als hij buiten wandelt of met andere honden gaat spelen, dan mag hij lekker hond zijn en mag zijn tuigje af! Als hij in de praktijk is en hij wil met jou spelen, dan heeft hij zijn tuigje om. Soms heeft Prins niet zo'n zin om te spelen, dan gaat hij lekker slapen op zijn eigen plekje. Maar meestal, wil hij lekker stoeien, touw trekken of een high five geven aan jou!